» נושאי לימוד
» נושאי לימוד
יום שלישי 7 במאי 2024
ווילי היגינבותם
דף ראשי  היסטורית משחקי המחשב  שלב ראשון : העידן הפריהיסטורי  ווילי היגינבותם גרסה להדפסה

ווילי היגינבות'ם וה"פונג" הפלאוליתי

William A. Higinbothamלמרות שזה רחוק ממערכות משחקי המחשב הממוסחרות שיגיעו מאוחר יותר כמו שטיול בפארק השכונתי רחוק מטיול על פני הירח,פיזיקאי המנסה לעשות את הסיור הפומבי של מעבדתו קצת יותר מרגש למבקרים משועממים מתכנן מה שרבים מחשיבים כמערכת משחק ממוחשבת מקדימה בשנת 1958.

בזמן עבודתו במעבדה הלאומית ברוקהייון
(Brookhaven National Laboratory), מעבדת מחקר גרעינית אמריקאית באפטון,ניו-יורק, וויליאם א. היגינבות'ם(William A. Higinbotham) מבחין שאנשים המגיעים לבית הפתוח השנתי בסתיו (אשר מתקיימים על מנת להראות לציבור כמה בטוחה העבודה שמתקיימת שם) משועממים עם המצגות של תמונות פשוטות וציוד סטטי.

בוגר של מחלקת הפיזיקה באוניברסיטת קורנל, היגינבות'ם הגיע אל BNL (המעבדה הלאומית ברוקהייון) ישירות מלוס אלמוס ופרוייקט מנהטן. הוא אפילו היה עד לפיצוץ פצצת האטום הראשונה. הוא היה אדם המעשן ברצף, אוהב משחקים ומכור למכונות הפינבול. הוא רצה לפתח תצוגת בית פתוח ב-BNL שתשעשע אנשים בזמן שהם לומדים.

Oscilloscope Pongהרעיון שלו היה להשתמש במחשב אנלוגי קטן במעבדה על מנת למפות ולייצג את המסלול של כדור נע על אוסילוסקופ (משקף תנודות) בדרך בה משתמשים יבואו באינטראקציה מסוימת עם המכשיר.

תכנון מסלול של טילים היה אחד התחומים היחודיים של מחשבים בתקופה ההיא (כאשר השני היה פיענוח צפנים). למעשה, המחשב האלקטרוני הראשון פותח בשביל לתכנן את מסלול התנועה של אלפי הפצצות שהיו בשימוש במלחה"ע השנייה.

כראש אגף האינסטרומנטציה של ברוקהייון, ובהיותו רגיל לבניית מכשירים אלקטרוניים מסובכים כגלאי קרינה, זו לא הייתה בעיה עבור היגינבות'ם, בעזרתו של המומחה הטכני רוברט ו. דבורק (Robert V. Dvorak) אשר מרכיב את המכשיר, ליצור בתוך שלושה שבועות את מערכת המשחק לה הם קראו טניס לשניים. המערכת מוצגת לראשונה ביחד עם מצגות אחרות באולם ברוקהייון בבית הפתוח הבא באוקטובר 1958.

במבט בסיסי מהצד של משחק הטניס, הכדור קופץ מקו מאוזן ארוך בתחתית האוסילוסקופ, ויש קו מאונך קטן במרכז המייצג את הרשת. שתי קופסאות שכל אחת מהן בעלת חוגה וכפתור משמשות כבקרים. החוגות משפיעות על הזוית של מסלול הכדור והכפתורים "מכים" את הכדור בחזרה לצד השני של המסך. אם השחקן לא מטה את הכדור בצורה נכונה, הוא מתרסק לתוך הרשת. כפתור אתחול גם כן קיים על מנת שהכדור יופיע מחדש באחד מצדדי המסך מוכן להשלח לתוך המשחק שוב.

טניס עבור שנייםאף תוצאה לא מחושבת והמשחק מוצג על מסך זרחן חד-צבעי "מדהים" בגודל 5 אינץ' של אוסילוסקופ. אבל למרות זאת המשחק הוא עדיין להיט ענק אצל כל אחד שמבקר בתצוגה. אנשים עומדים שעות בתור על מנת לשחק בו.

המשחק מופיע מחדש עבור הבית הפתוח בשנת 1959. שינויים בו כוללים מסך גדול יותר לצפייה בפעילות ואופציה לשנות את כוח הגרביטציה בשביל להמחיש משחק טניס בעולם אחר. אחרי ההופעה האחרונה הזו, המערכת מפורקת ומרכיביה מוסבים לשימושים אחרים.

ווילי לא משווק או תובע שמירה על זכויות יוצרים על המצאתו מאחר שהוא חשב שהרעיון כ"כ ברור עד כדי שלא שווה לעסוק בו. למרות זאת, עדותו נקראת לאחר שנים רבות במהלך נסיונות לבטל את הפטנט על משחקי הוידאו של מגנבוקס (Magnavox) אשר הם השיגו דרך פיתוח מערכת משחקי הוידאו אודיסיאה הביתית. אך למרות שנראה שהמערכת שהיגינבות'ם פיתח צופה משחקי פינג-פונג אלקטרוניים כמו אלו המוצגים באודיסיאה או בפונג של אטארי, בתי המשפט קובעים כנגד המערכת כמערכת וידאו מעשית וכל חברה המקווה להיכנס לתחום מערכות משחקי הוידאו בסופו של דבר נאלצת לשלם איזשהו הסכם למגנבוקס.

הטבע המדויק של טניס עבור שניים הועלה לדיון מספר פעמים במהלך השנים. BNL ודיוויד אהל (David Ahl) תומכים בהישגיו של היגינבות'ם. אהל זוכר שהוא שיחק במשחק במהלך ביקור בברוקהייון בשנות העשרה לחייו כזוכה מלגת גרומן. לאחר מכן הקים את Creative Computing , מגזין מוקדם ובעל השפעה רבה על התעשייה.

מצד שני ישנם אנשים כראלף בייר (Ralph Baer). הוא היה הראשון שהגיש בקשה לפטנט מערכת משחקי וידאו ביתית אשר מאוחר יותר נהייתה האודיסיאה. במהלך שנים רבות של דיונים משפטיים בהגנה על הפטנט שלו, בייר שומע על יצירתו של היגינבות'ם ומתאר אותה כמצגת פשוטה של בליסטיקה המבוססת על אוסילוסקופ.

למזלנו הרע, האדם העומד במרכז המחלוקת הזו לא יכול לדבר עבור עצמו. וויליאם היגינבות'ם, בעלם של עשרים פטנטים הקשורים למעגלים אלקטרוניים, נפטר בעשירי לנובמבר 1995, בגיל 84.

טניס עבור שניים

 18-03-04 / 12:25  עודכן ,  09-01-04 / 15:08  נוצר ע"י זיו פישפדר  בתאריך 
 שלב ראשון : העידן הפריהיסטורי - הקודםהבא - היתד כנגד המחט 
תגובות הקוראים    תגובות  -  0
דרכונט
מהי מערכת הדרכונט?
אינך מחובר, להתחברות:
דוא"ל
ססמא
נושאי לימוד
חיפוש  |  לא פועל
משלנו  |  לא פועל
גולשים מקוונים: 1