» נושאי לימוד
» נושאי לימוד
יום שישי 3 במאי 2024
C
דף ראשי  מושגים  C גרסה להדפסה

 

(CD (Compact Disc  

דיסק. מדיה אודיו דיגיטאלית המכילה עד 74 דקות ואף יותר של מוזיקת Hi-fi סטריאו, פותחה לראשונה בשנת 1983 בארה"ב. הדיסק הינו בעצם שכבת פלסטיק בקוטר של 120 מ"מ (4.75 אינץ') המוקלט על צד אחד. פורמטים אחרים של הדיסק כגון :cd-rom,cd-i,video-cd מהווים נגזרות של הפורמט המקורי ה: Compact Disc-Digital Audio) CD-DA). את הדיסקים ניתן להשמיע במגוון התקנים :CD ,CD-ROM ,CD-R ,CD-RW. הצליל מופק ע"י המרתו לאותות דיגיטלים וביצוע 44,056 דגימות בכל שניה והמרת כל דגימה שכזו למספר בעל 16 סיביות, נדרשים כ-1.5 מליון סיביות על מנת לאחסן כל שניה של מוזיקת סטריאו. קטעי המוזיקה (Tracks) מוקלטים כבורות ע"ג מסילות שראשיתן במרכז הדיסק וסופן בכיוון קצה הדיסק.

 

 

 

כיום, המושג CD משמש ע"מ לתאר הן CD (אודיו) והן CD-ROMs(מידע). בראשית שנות ה-90 כאשר ה- CD-ROMs נהפכו לפופולריים,”CD” היה מוזיקה ו- CD-ROM היה מידע, כיום, CD מייצג הן את הפורמט המשמש ע"מ לאחסן מוזיקה והן את הפורמט המשמש ע"מ לאחסן מידע (CD-ROM CDR ,CD-RW). הדייקנים שביננו, ישתמשו כמובן במינוח המדויק לכל פורמט.

 

(CD-R ( CD-Recordable

טכנולוגית כתיבה על מדיה המאפשרת כתיבה חד פעמית.

מדיות מסוג זה משמשות עבור פורמטים אורגינליים של CD-ROMs, גיבויי מידע להפצה או כל סוג אחר של מידע בו קיים הצורך לשמר את המידע ללא אפשרות לכתוב עליו או למחקו. קריאת מדיה מסוג זה מתאפשרת כמעט בכל הכוננים, כולל כוננים מדגמים ישנים. צורבי CD-R נקראים "ONE-OFF", משום שהם מסוגלים לצרוב דיסק אחד בכל פעם וזאת בניגוד לתהליך הייצור תעשייתי של דיסקים בו מיוצרים אלפי דיסקים בכל תהליך, בכל אופן, שימוש במיכשור מרובה כוננים מאפשר יצירת אלפי העתקי מדיות באיכות צליל גבוהה. למדיה יתכנו מס' צבעים שונים (ירוק, צהוב-מוזהב, וכחול) כשהמשותף לכולם הוא יכולת החזר האור שהיא העקרון עליו פועל הדיסק.

על מנת להקליט דיסק באורך מקסימאלי (650MB ) במהירות של 40X נדרשות מס' דקות (או מעט יותר במידה והמדובר בכונן ישן). בשנת 1998 הוצגו המדיות מהדור החדש המאפשרות אחסון של עד 80 דק' (700MB) ובשנת 2002 מדיות המאפשרות אחסון של עד 90 דק' (700MB) !! כאשר התוספת מתאפשרת הודות לצמצום המרווחים בין המסלולים שעל המדיה (Track Pitch).

תאימות מוחלטת אינה מובטחת וזאת משום שקיימים דגמים מסויימים של קוראי דיסקים מהדור הישן שלא מסוגלים לקרוא את המדיות הדחוסות מהדור החדש.

 

שכבות ה-CD-R וה- CD-ROM

את מדית ה-Cd-R ניתן ליצר עם שכבה מוזהבת או שכבה מוכספת, כאשר המדיה חדשה ולא נצרבה עדיין המצב הפיזי שלה הינו lands , כלומר פני המדיה הינם שטוחים וכל שטחי המדיה בעלי אותם אחוזי השתקפות.על מנת ליצור את ה-pits (אותם אזורים שקועים יחסית) קרן הלייזר משנה את האזור המוקלט ויוצרת שטח כהה יותר בעל יכולת החזרת אור נמוכה יחסית.ב-CD-ROMs ה-lands וה-pits מוטבעים אל תוך שכבת הפלסטיק ואותה השכבה מכוסה בשכבת אלומיניום בעלת יכולת השתקפות.

 

(CD-R (CD-R DRIVE

כונני CD-R כמו הכונן של סוני שבתמונה נראים בדיוק כמו כונני CD-ROM אך המדיות עצמן שונות זו מזו.

 

 

החלק התחתון של מדיית ה-CD-R הינו בעל צבע ירוק-זהוב או כחול-מוכסף בעוד שמדית ה-CD-ROM הינה בעלת גוון מוכסף.

 

איך נוצר ה-CD-ROM ?

בתמונה מתואר תהליך יצור ה-CD-ROM :

שלב ראשון: שכבת ציפוי מונחת על שכבת הבסיס של המדיה, שכבה זו נחשפת לקרן לייזר אשר חורטת את ה-lands & pit.

שלב שני : חומר חומצתי משלים את תהליך יצירת ה-lands & pits .

שלב שלישי: שכבת כסף מונחת על שכבת הציפוי.

שלב רביעי: חומר ניקל נגטיבי מונח על שכבת הכסף ונוצרת שכבה פוליקרבונטית.

שלב חמישי: עכשיו ניתן להניח על השכבה הפוליקרבונטית (פלסטית) את השכבות העליונות.

שלב שישי: אזורי ה- lands & pits מצופים בשכבת כסף.

שלב שביעי: שכבת הכסף מצופה אף היא ע"י שכבת לכה מגינה.

שלב שמיני: תווית המדיה מוטבעת על שכבת הלכה.

 

 18-08-04 / 22:50  עודכן ,  18-06-04 / 10:56  נוצר ע"י בועז שגיא בתאריך 
 A-B - הקודםהבא - C-המשך 
תגובות הקוראים    תגובות  -  0
דרכונט
מהי מערכת הדרכונט?
אינך מחובר, להתחברות:
דוא"ל
ססמא
נושאי לימוד
חיפוש  |  לא פועל
משלנו  |  לא פועל
גולשים מקוונים: 4