מדוע דוא"ל זבל זה רע ?
מדוע אנו מתרגזים כאשר אנו מקבלים דוא"ל שאנו לא מעוניינים בו?
יש לכך מספר סיבות:
ניצול העלות הנמוכה של שליחת דוא"ל - דוא"ל זבל ייחודי בכך שהעלות של המקבל גדולה מהעלות של השולח, לדוגמא AOL טוענים שהם מקבלים 1.8 מליון דוא"ל זבל ביום, נניח כי למשתמש AOL טיפוסי לוקח 10 שניות לזהות ולמחוק מסר כזה, זה מסתכם ב-5000 שעות חיבור מבוזבזות ביום וזה רק ב-AOL. לעומת זאת למפיץ זה עולה 100$ ליום בערך. אף פרסום בצורה אחרת לא עולה למפרסם כל כך מעט ונותן כל כך הרבה.
בעיית "ים הדוא"ל זבל" - רבים מהמסרים הכלולים בדוא"ל זבל מכילים מסר כגון "אנא לחץ על הסר כדי לצאת מרשימת התפוצה שלנו". אפילו אם נתעלם מהשאלה מדוע ברירת המחדל עבור המשתמש הינה הכללתו
ברשימת תפוצה אשר מעולם לא בקש להצטרף אליה, אם כמות מסרים אלו תעלה יהיה זה בלתי אפשרי להיענות לבקשה זו. כמו כן תא הדואר יתמלא ולא יישאר מקום לדואר אמיתי.
גניבה מהמקורות - מספר מפיצי דוא"ל הזבל הולך וגדל כאשר שליחת הדוא"ל מתבצעת דרך מערכות עזר/אמצע תמימות. מערכות אלו סורקות את כל הודעות הדוא"ל העוברות דרכן בכדי למנוע חסימה של אותן מערכות על-ידי דוא"ל זבל המגיע ישירות מהמערכות של המפיצים. סריקה זו מעמיסה ומעסיקה רבות את מערכות האמצע של הרשת בדוא"ל זבל לא רצוי, וגוזלת זמן ממערכת הניהול שלהם.
הכול זבל - כמעט כל הודעות הזבל כוללות פרסומים של מוצרים חסרי ערך, מוליכי שולל, המהווים תרמית באופן חלקי או מוחלט. לדוגמא - תרופות פלא, תכניות התעשרות מהירה המתוארות במעורפל, מספרי טלפון של אתרי פורנו, וכדומה. מדובר בחומר מכוער או גס למדי מכדי שיהיה ראוי לפרסום בכל מדיום בו המפרסמים יצטרכו לשלם את מחיר המודעות. כמו כן, מאחר שהעלות של שליחת הודעות הזבל היא כה נמוכה, אין כל טעם לכוון את הפרסומות לקהל-יעד, כאשר באותו מחיר נמוך אפשר לשלוח את המודעות לכולם, וזה מגביר את רמת הרעש שכולנו צריכים להתמודד איתה.
הם נוכלים - תוכנות דוא"ל-זבל מגיעות באופן קבוע עם רשימת כתובות דוא"ל שעל פי הטענה (הכוזבת) התקבלו ממשתמשים המעוניינים לקבל את המודעות. למעשה, מדובר ברשימה של קורבנות אשר גויסו באופן אקראי וללא הסכמתם, מקבוצת-דיון או מרשימות דיוור. תוכנות דוא"ל-זבל מבטיחות לעיתים קרובות לפעול על מערכת של ספק באופן שנועד להקשות על הספק לאתר את פעילותן, כך שהספק אינו יכול לאתר מה מופץ בדוא"ל הזבל. בחלק מהודעות הזבל מצויין כי על פי בחירת המשתמש הוא יוסר מן הרשימה, אך על פי רוב אין להבטחות אלו כיסוי. למעשה, משתמשים מדווחים על כך שכאשר הם שולחים בקשת "הסר" מהחשבון שלהם, הם בדרך כלל מתחילים לקבל יותר דוא"ל-זבל אל כתובתם.
שולחי הודעות הזבל יודעים כי מרבית הנמענים אינם מעוניינים לקבלם, ובדרך כלל הם רושמים כתובות תגובה מזויפות על ההודעות שלהם על מנת שלא יצטרכו לשאת בעלות של קבלת תגובות מאנשים אליהם נשלחו ההודעות. כל אימת שניתן, משתמשים שולחי דוא"ל הזבל בחשבונות הניסיוניים ה"חד פעמיים" שתוארו לעיל, כך שה-ISP (ספק האינטרנט) נושא בעלות ה"ניקוי" אחריהם.
ייתכן שזה לא חוקי - ישנם סוגים של דוא"ל-זבל אשר אינם חוקיים במספר ארצות, במיוחד כאשר מדובר בפורנוגרפיה. עצם החזקת חומר מסוג זה בארצות אלו יכולה להוות עילה מספקת לעונש מאסר. בארצות הברית, פורנוגרפיה של ילדים אינה חוקית בעליל, וכבר נצפו הודעות מסוג זה שנשלחו בדוא"ל-זבל.