» נושאי לימוד
» נושאי לימוד
יום שישי 19 באפריל 2024
שאלות ותשובות נפוצות
דף ראשי  שאלות ותשובות נפוצות גרסה להדפסה

סימן שאלה שאלות ותשובות נפוצות

מהי נגישות לאינטרנט?

מהם עקרונות הנגישות באינטרנט?

מיהם בעלי המוגבלויות שלמענם מקפידים על נגישות האינטרנט?

איך ניתן להקל על לקויי ראיה?

איך ניתן להקל על לקויי שמיעה?

איך ניתן להקל על בעלי לקויות מוטוריות?

אי ניתן להקל על בעלי לקויות קוגניטיביות?

איך ניתן להקל על בעלי אפילפסיה פוטוסנסיטיבית?

איך ניתן להקל על בעלי טכנולוגיות ישנות או לא ויזואליות?

מהן הנחיות נגישות התוכן באינטרנט 1.0 של W3C?

מהו תקן 508?

איך ניתן לבדוק אם האתר נגיש?

מהי נגישות לאינטרנט?

האינטרנט הפך לכלי שימושי ביותר בכל תחומי החיים המודרניים. ניתן לשלם חשבונות דרך האינטרנט, לקרוא זמנים של טיסות וכלי תחבורה אחרים, ללמוד קורסים באוניברסיטה ולהזמין חדרים במלון. עם זאת, לא כל אחד מסוגל להשתמש באינטרנט. כך, אנו מגיעים למצב שבו מוערמים מכשולים נוספים על בעלי מוגבלויות. לקויי ראיה, לקויי שמיעה, בעלי קשיים קוגניטיביים (קשיי לימוד או הבנה), אנשים שאינם מסוגלים לתפעל עכבר - לכל אלה קשה בימינו לגלוש ברשת. נגישות לאינטרנט היא הנסיון להקל על כמה שיותר בעלי מוגבלויות שונות. למשל - פיתוח תוכנות שמגדילות את המסך למען לקויי ראיה, תוכנות שמקריאות את המסך עבור לקויי שמיעה, ועיצוב האתרים כך שתוכנות אלו יוכלו לקרוא אותם.

 

מידע נוסף ניתן לראות בפרק המבוא של אתר זה.

 

מהם עקרונות הנגישות באינטרנט?

  • עיצוב אוניברסלי: לדאוג שעיצוב האתר יהיה פשוט, מובן, ותוכנו נגיש לכמה שיותר אנשים, המשתמשים בטכנולוגיות חדשות כישנות, מבלי שיצטרכו לעשות עליו שינויים או מניפולציות. כל המשתמשים אמורים לחוות את אותה החוויה, לכן, לדוגמא, כאשר מספקים טקסט חלופי לתמונה או לסרטון, יש לדאוג שהוא יהיה מדוייק ויאפשר למשתמש לקוי הראיה להשתמש במידע בדיוק כמו משתמש רואה
  • graceful transformation - טרנספורמציה אלגנטית: כאשר משנים את הדפדפן, התוכנה או החומרה שבעזרתה צופים באתר, תוכן האתר ישאר כפי שהוא, והמשתמש יוכל להפיק ממנו את מירב התועלת.
  • תוכן וניווט קלים להבנה: לא כל המשתמשים מסוגלים לראות מסגרות שנמצאות זו לצד זו. לא כולם מסוגלים להשתמש במפות תמונות, ולא כולם רואים את כל המסך בגודלו המלא. לכן, יש לדאוג לאפשרויות ניווט שיתאימו גם למי שרואה חלק מהאתר, למי שמשתמש בטכנולוגיה לא ויזואלית או מוקטנת, למי ששומע את האתר מוקרא ואינו רואה את הפרישה על הדף, ולכל שאר בעלי המוגבלויות.

 

מיהם בעלי המוגבלויות שלמענם מקפידים על נגישות האינטרנט?

ישנן מספר סוגי לקויות עיקריות:

  • לקויות ראיה: אנשים עיוורים, בעלי ראיה לקויה או עיוורי צבעים.
  • לקויות שמיעה: חרשים וכבדי שמיעה.
  • לקויות מוטוריות: אנשים שאינם יכולים להשתמש בידיהם בצורה תקינה, אם מפאת בעיה נרכשת כגון כריתה או פגיעת-מתח-חוזרת, אם מפאת בעיה מולדת, ואם בעיות הקשורות בגילם.
  • לקויות קוגניטיביות: אנשים שמסיבות שונות מתקשים לקרוא או להתרכז.
  • אפילפסיה פוטוסנסיטיבית.
  • בעלי טכנולוגיות ישנות או טכנולוגיות לא ויזואליות.

מידע נוסף ותרחישים המדגימים את סוגי המוגבלויות ניתן לראות בפרק "תרחישים של מוגבלויות שונות".

 

איך ניתן להקל על לקויי ראיה?

  • ראשית, ישנן תוכנות שקוראות את דף ה- HTML בקול רם, ונקראות "קוראי מסך". על מנת שקוראי המסך יוכלו לפעול כראוי, יש לדאוג שלכל תוכן באתר יהיו חלופות טקסט, כלומר שלכל תמונה, סרט, יישומון וכו', יהיה טקסט אלטרנטיבי בדף ה- HTML.
  • שנית, ישנן תוכנות שמגדילות את תוכן המסך. כדי שתוכנות אלו יוכלו לשרת את המשתמשים באפקטיביות, יש לעצב את האתר כך שיהיה הגיוני גם כאשר צופים רק בקטע קטן ממנו בצורה מוגדלת.
  • שלישית, יש לדאוג לקונטרסט צבעים מספק שיהיה בולט גם ללקויי ראיה, וכן להמנע משילובי צבעים מסויימים שמקשים על עיוורי צבעים, כגון ירוק ואדום.

איך ניתן להקל על לקויי שמיעה?

יש לדאוג שכל תוכן אודיטורי ילווה בכתוביות או בתמליל כתוב. העיקרון הוא, שהתוכן אמור להיות זהה למוגבלים ולבלתי-מוגבלים, ולכן אם מביאים, לדוגמא, שידור חי, יש ללוות אותו בכתוביות טקסט סימולטניות.

 

איך ניתן להקל על בעלי לקויות מוטוריות?

יש לדאוג שהאתר יהיה נגיש גם למי שאינו משתמש בעכבר! כלומר, שיהיה אפשר להגיע מכל מקום באתר לכל מקום אחר בעזרת המקלדת, באותה הקלות שניתן לעשות זאת בעזרת העכבר.

 

איך ניתן להקל על בעלי לקויות קוגניטיביות?

יש להקפיד על עיצוב ברור ופשוט של האתר, על ניווט קל ועקבי לאורך כל האתר ועל תוספות ויזואליות הממחישות את הטקסט. כמו כן יש להמנע מדפים מלאים בצעים שונים ובהבהובים, על מנת להקל על בעלי בעיות ריכוז.

 

איך ניתן להקל על בעלי אפילפסיה פוטוסנסיטיבית?

זהו סוג מיוחד של אפילפסיה (מחלת הנפילה) שבו עשוי להגרם התקף כתוצאה מהבהוב. לכן, יש להמנע בכל תוקף מהבהובים בתדר של 2Hz-55Hz, ומומלץ גם להמנע מהבהוב בכל תדר אחר.

 

איך ניתן להקל על בעלי טכנולוגיות ישנות או לא ויזואליות?

טכנולוגיות ישנות כגון דפדפנים ישנים, טכנולוגיות לא ויזואליות כגון דפדפן Lynx או דפדפני טקסט בלבד אחרים, מחשבי כף יד או טכנולוגיות משובצות - כולם מסוגלים להראות טקסט, לכן יש להקפיד לספק חלופה טקסטואלית לכל אלמנט שאינו טקסט באתר (תמונות, סרטים, יישומונים וכו').

 

מהן הנחיות נגישות התוכן באינטרנט 1.0 של W3C?

מועצת האינטרנט העולמית (World Wide Web Consortium - W3C) הוציאה הנחיות מפורטות כיצד לשמור על נגישות התוכן באינטרנט. ההנחיות מחולקות לשלוש עדיפויות, כאשר העדיפות הראשונה היא החשובה ביותר.

 

באתר זה ניתן לראות תרגום מלא של הנחיות התוכן 1.0 של W3C.

 

מהו תקן 508?

סעיף 508 של אמנת השיקום האמריקאית, שהיא חוק פדרלי, קובע כללי נגישות על בסיס הנחיות w3c. כל אתר ממשלתי בארצות הברית חייב לעמוד בתקן זה, על מנת לשמור על כך שהשירותים שניתנים לכל אזרח אמריקאי לא יושפעו ממוגבלותו.

 

פרטים נוספים ניתן לראות באתר זה בפרק "כיצד לעמוד בתקני הנגישות".

 

איך אפשר לבדוק אם האתר נגיש?

ראשית, יש להכיר את ההנחיות ולעבוד לפיהן. על מנת לבדוק אם מאמצי הנגישות הצליחו, ניתן לבדוק את דפי האתר על דפדפנים ישנים, דפדנים לא גרפיים כגון Lynx, דפדפנים המאפשרים כיבוי גליונות סגנון כגון Opera. רצוי לבדוק את דפי האתר גם עם קורא מסך ועם מגדיל מסך. כמו כן, ישנם כלי בדיקה אוטומטיים הבודקים את נגישות ה- HTML, כדוגמת הכלי Bobby שבודק עמידה בתקן 508. בסופו של דבר, יש לנסות להזדהות ו"להכנס לנעלי" בעלי המוגבלויות, על מנת לזהות בעיות שהכלים האוטומטיים אינם יכולים לתפוס. כלי אוטומטי לא יצביע על שגיאה, גם אם כל הטקסט האלטרנטיבי באתר הוא "עבדתי עליך! אין טקסט!", לכן אין תחליף לבדיקה האנושית.

 11-02-04 / 19:01  עודכן ,  02-02-04 / 19:54  נוצר ע"י דפנה תדמור  בתאריך 
 מבחן מסכם - הקודםהבא - מילון מונחים 
תגובות הקוראים    תגובות  -  0
דרכונט
מהי מערכת הדרכונט?
אינך מחובר, להתחברות:
דוא"ל
ססמא
נושאי לימוד
חיפוש  |  לא פועל
משלנו  |  לא פועל
גולשים מקוונים: 5