» נושאי לימוד
» נושאי לימוד
יום חמישי 9 במאי 2024
עורך המסך vi
דף ראשי  עורך המסך vi גרסה להדפסה

אחת הדרכים ליצירת קובץ במערכת יוניקס היא בעזרת עורך vi, בעזרתו ניתן ליצור קובץ, לכתוב לתוכו, ולערוך בו שינויים במידת הצורך. מערכת יוניקס כוללת עוד מספר עורכים, כמו למשל emacs עליו נדבר בפרק אחר. יתרונו של עורך זה על פני האחרים הוא תאימות לאחור, העורך נמצא בכל מחשבי יוניקס לעומת emacs שהוא תוסף שאינו כלול במערכת הבסיסית.

 

 לאתר לימוד העורך vi

 

חוצץ הזכרון

הקבצים השמורים במערכת יוניקס נמצאים בשטח אחסון שהוא הדיסקים. כאשר פותחים קובץ לשם עריכה נשאר הקובץ המקורי ללא שינוי מכיוון שהמערכת יוצרת העתק של הקובץ הנשמר בשטח אחסון זמני בזכרון, הנקרא חוצץ (buffer) הזכרון. שטח זה הוא שטח העבודה של העורך וכל השינויים שנעשים בקובץ נעשים בעצם על ההעתק שלו. לכן כדי לשמור את השינויים יש להחליף בין הקבצים, ואת המעודכן לשמור בדיסק. כדי לעשות זאת יש צורך להקיש את התו w לפני היציאה מהעורך.

החיסרון בשיטה זו הוא שאם לא מקפידים לשמור את השינויים לפני היציאה מהעורך - הקובץ שיישמר הוא אותו הוא הקובץ הישן. היתרון הוא שאם איננו מרוצים מהשינויים ניתן פשוט לצאת מהעורך מבלי לשמור אותם וכך לחזור לגרסא הישנה.

 

 

העורך vi

העורך משמש חלון לקובץ שעורכים ומאפשר לראות 20 שורות ממנו.

לעורך vi ישנם שני מצבים:

  1. מצב פקודה (עריכה) - עם הכניסה למערכת המשתמש נמצא במצב זה שבו כל הקשה על המקלדת מתקבלת כפקודה. המצב זה ניתן למחוק אותיות, שורות, לתקן שגיאות כתיב וכו'. כדי לעבור למצב קלט יש להקיש a.
  2. מצב קלט - כל הקשה על המקלדת תתקבל כתמליל: מילים, נתונים וכו'.

יש לשים לב שהעורך אינו שומר באופן אוטומטי את השינויים ולכן כדי לשמור את השינויים לפני היציאה מהעורך יש להקיש w. במידה ואיננו מרוצים מהשינויים, ניתן לצאת על ידי הקשת Esc.

 

הפעלת העורך

כדי להפעיל את העורך יש להקיש את שם העורך ושם הקובץ שרוצים ליצור או לערוך:

vi filename %

 

filename הוא שם הקובץ המבוקש, במידה והוא כבר קיים בסיפריה vi יפתח אותו על מנת לערוך בו שינויים. אם אין למשתמש קובץ בשם זה תיצור יוניקס קובץ חדש. כאשר העורך נפתח הוא יציג בתחתית המסך את שם הקובץ. העורך נמצא כעת במצב פקודה והסמן נמצא בפינה השמאלית העליונה של המסך.

כדי לצאת מהעורך יש להקיש Esc , אחריו נקבל סימן : שהוא תו ההנחיה. נקיש את האותיות wq (כתיבה/שמירה - w, ויציאה - q) ונקיש Enter.

 

 

יציאה מהעורך

את העורך ניתן לעזוב במספר דרכים:

  • Esc ZZ - שמירת השינויים שנעשו בקובץ ויציאה חזרה למעטפת.
  • Esc :wq - אותו הדבר כמו ZZ.
  • Esc :q! - יציאה מהעורך ללא שמירת השינויים.

חובה להקיש פקודות אלו במצב פקודה, וכן להקיש Enter אחריהן.

אם אנו מתלבטים אם לשמור את השינויים כדאי לשמור אותם בקובץ אחר (תחת שם חדש), זאת עושים על ידי הקשת פקודת הכתיבה לדיסק w ושם הקובץ החדש, למשל:

w: filename2

 

לאחר הקשת Enter נקבל מהעורך אישור ששמרנו ואז נצא מהעורך על ידי הקשת

q.

כאשר עורכים קובץ רצוי לשמור אותו מידי מספר דקות ולא לחכות לסיום כתיבתו, זאת ניתן לעשות על ידי הקשת w שהיא פקודת הכתיבה לדיסק.

 01-02-04 / 16:49  עודכן ,  12-10-03 / 09:48  נוצר ע"י חן דרור  בתאריך 
 שאלות חזרה - הקודםהבא - פקודות בסיסיות: הזזת הסמן, קליטת תמליל, ומחיקה 
תגובות הקוראים    תגובות  -  0
דרכונט
מהי מערכת הדרכונט?
אינך מחובר, להתחברות:
דוא"ל
ססמא
נושאי לימוד
חיפוש  |  לא פועל
משלנו  |  לא פועל
גולשים מקוונים: 2