יום חמישי 5 בדצמבר 2024
דף ראשי

קורס זה הנו תרגום לעברית של עבודה מאת ראנדל אמברי http://www.embry.com/randall/. בחלקים מסוימים ראיתי לנכון להוסיף על הטקסט המקורי על מנת להתאימו לקהל לומדים צעיר יותר.

 

הגירסה העברית של שפת התכנות: יוני בר-לביא (יולי 2002).   אנו מודים ליוני על תרומתו לאיתן ולציבור הלומדים.

 

לשם נוחות בלבד, הפניה אל הלומד/ת תהיה בלשון זכר.

התחלה

אם אתה קצר רוח, ורוצה לקפוץ ישירות לדוגמאות, אנא ודא כי קראת את הפרק שנקרא הערות חשובות. זה יכול לחסוך לך לא מעט הקלדות!  בנוסף, אולי יהיה זה משתלם להדפיס את הדפים האלה, ואז לעבוד עם חלון הלוגו והדפים המודפסים.

 

ניתן להוריד ולהתקין קורס זה אל המחשב שלך ישירות, וכך, אחרי ההתקנה, תוכל לעבוד וללמוד גם ללא חיבור לרשת האינטרנט.  כדי לעשות כן, הקש כאו עם העכבר. לאחר ההתקנה, יווצר במחשב שלך (תחת התחלה>תכניות) קיצור דרך ל "קורס לוגו". לחיצה על קיצור דרך זה, גם ללא חיבור לאינטרנט, יציג את המסמך הזה, עם כל היכולות של שפת לוגו.

 

השורה הבאה היא חיבור המפעיל את החלון של לוגו. הקשה עליה מפעילה חלון חדש במקביל לחלון זה. תוכל להפעיל את החלון של לוגו ולהמשיך לקרוא את המסמך הזה במקביל.

 

 

בחלון החדש יש את הסביבה של לוגו. הסביבה מורכבת משלושה חלקים:

1.      חלון התוצאה - תופס את החצי העליון של הסביבה, ובו חי ומצייר הצב של לוגו.

2.   שטח הכתיבה -  תופס את החלק השמאלי התחתון של הסביבה. כאן אתה מקליד פקודות לוגו ומקבל הודעות מהצב של לוגו.

3.      לוח הבקרה - תופס את החלק הימני התחתון. מכיל כמה כפתורים שעוזרים לך לשלוט בצב של לוגו.

  

 הערות חשובות

כללי

לחלק מהמשתמשים תתכן בעיה להקיש על מקש Enter בתוך שטח הכתיבה. אם לא קורה שום דבר בעת ההקשה על  Enter, הקש עם העכבר על כפתור בצע בתחתית שטח הכתיבה.

 השתמש בכפתור עצור בכדי לעצור תכנית רצה.

עבודה בשפה העברית

תוכנת הבסיס של לוגו תומכת בשפה העברית, אך לפעמים ישנן בעיות בשימוש בשטח הכתיבה. מנסיוני, התקנת סביבת הריצה של ג'אווה (בגרסה 1.3.1 או חדשה יותר) במחשב פותרת לחלוטין את הבעיה. בכל מקרה, יהיה זה מאוד נוח לכתוב את התוכנות במעבד תמלילים חיצוני (כדוגמת Word או כתבן), ולא ישירות בשטח הכתיבה, ואז להדביק את הטקסט אל שטח הכתיבה. צורת עבודה זו גם מאפשרת לך לשמור את התוכנות לעתיד.בכל מחשב עם Windows מותקנת תוכנת "כתבן", והיא אידיאלית לשימושים אלה. נא ראה סעיפים שמירה ושחזור של  תכניות שכתבת וכן הורדה והתקנת סביבת הריצה של ג'אווה (גרסא 1.3.1) להלן.

צבעים והדגשות לנוחות הלומד

כדי לעזור ללומד להתמצא במסמך, השתמשתי בצבעים על מנת להדגיש מילים משמעותיות לאותו הפרק. בנוסף, לאורך כל הקורס, פקודות בשפת לוגו יופיעו בגופן קורייר בצבע כחול.

פקודות לוגו בעברית

כדי לאפשר לילדים צעירים שהאנגלית לא שגורה בפיהם לתכנת בשפת לוגו, הוספתי לשפת לוגו המקורית את הפקודות המקבילות בעברית. מכיוון שבתכנות, פקודה יכולה להיות מורכבת רק מרצף אחד של סימנים, אזי חלק מהפקודות בעברית נראה מעט מוזר. לדוגמא: הפקודה קדימה היא ברורה, אבל מי יכול לנחש מה זה קבעצבעעט (קבע צבע עט – כמובן), או הסתרצב (הסתר צב...)

שמירה ושחזור של  תכניות שכתבת

לשמירה: הקש את הפקודה הצגעבודה. שטח הכתיבה יציג כעת את כל תת-השגרות שכתבת. בחר את כל הטקסט והעתק אותו (ctrl+c) בתוכנת עיבוד התמלילים בצע הדבקה של הטקסט (ctrl+v), ושמור. בחזרה בחלון הלוגו: הקש על כפתור סיום.

 

לשחזור: הקש את הפקודה קבלעבודה העתק את התכנית מתוך מעבד התמלילים, והדבק את הטקסט בשטח הכתיבה של לוגו. הקש על כפתור סיום.

 

לא רצוי להשתמש בתוכנת Notepad מכיוון שהיא פשוטה מדי וגורמת לאבדן העברית. רצוי להשתמש לפחות בתוכנת כתבן (Write) או בתוכנת Word.

 

הורדה והתקנת סביבת הריצה של ג'אווה (גרסא 1.3.1)

שפת הלוגו שאנו נלמד כאן נכתבה באמצעות שפת המחשב ג'אווה, ולכן נדרש כי במחשבך תהיה מותקנת סביבת הריצה של ג'אווה. רוב המחשבים היום מצוידים מראש בסביבת ריצה של ג'אווה, וסביר ששפת לוגו תפעל היטב בה. אך לפעמים אין זה כך, או שאנחנו רוצים לשדרג את סביבת הריצה של ג'אווה לגרסת מתקדמת יותר (לדוגמא סביבה שתומכת טוב יותר בעברית).

 

חברת סאן מציעה מהאתר שלה את הגרסה האחרונה, שהיא גם מן הסתם, הטובה והמעודכנת ביותר.   לא נכנס כאן לויכוחים בין חברת סאן, ממציאת ג'אווה, לבין חברת מיקרוסופט, אך נאמר רק שאנו ממליצים להשתמש בגרסה של חברת סאן, שכן הגרסה המצויה בידי מיקרוסופט מיושנת.

 

לחץ כאן להורדה או להתקנה ישירות מאתר חברת סאן.   החברה מציעה התקנה אוטומטית ואין צורך להתערב.  רק לשבת ולהרגע.  הכל מתבצע אוטומטית. 

 

מומלץ בחום כי פעולה זו תעשה על ידי אדם המבין קצת במחשבים.

 

אנו מאחלים לכם המון בהצלחה ולמידה מהנה !

לוח מודעות
דרכונט
מהי מערכת הדרכונט?
אינך מחובר, להתחברות:
דוא"ל
ססמא
נושאי לימוד
חיפוש  |  לא פועל
משלנו  |  לא פועל
דרישות המערכת
גולשים מקוונים: 3