» נושאי לימוד
» נושאי לימוד
יום חמישי 2 במאי 2024
היסטוריית מחשבי לוח
דף ראשי  היסטוריה  התפתחות מחשבים ניידים  היסטוריית מחשבי לוח גרסה להדפסה

כבר מזמן נושא קלט כתב יד מעסיק את חוקרים ומשתמשים רגלים. אפשר להיזכר, בלפחות ארבע מימושים של רעיון זה. כל המימושים נכשלו. 

 

Tablet PC זה הוא לא ניסיון ראשון של  Microsoft לכבוש שוק של מערכות קלט כתב יד. בשנת 1991 Microsoft בשיתוף עם GO Corporation פיתח Pen Windows- חבילה תוספות תוכנה עבור Windows 3.1 שתכליתה היה לממש קלט כתב יד במחשבי לוח  GO GEO. GO GEO לא הפך לפופולארי ונכשל, כמו גם פיתוחים אחרים בתחום. אם נתעמק בהיסטוריה של מחשבי לוח – אזי נראה שורה שלמה של פרויקטים כושלים. פיתוחים אלו ראויים לייחוס, לכן נעבור אליהם. הדבר יעזור לנו להבין למה Tablet PC נראה, פועל ומורכב כמו שהוא היום.

להצגה הקש כאן

 

חברת  SRI International היא ראשונה שהתעניינה בקלט כתב יד. עובדיה שהתפרסמו עד אז בזכות המצאת סרט מגנטי, הוצאת מחשבים "ניידים" ראשונים (על נורות) ופיתוח מסך LCD שחור לבן ראשון. כבר בשנת 1970 הם חשבו על פיתוח מחשבי כיס עם יכולת קלט כתב יד.

ליישום ראשון של רעיון זה הפך מחשב GRiDPAD- יצירת ידיו של Jeff Hawkins, המייסד של Palm Computing.

למחשב לוח ראשון שלו היה מעבד Intel 8086, 512 KB זיכרון פנימי, מסך CGA. גודלו היה       22*30*3.5. מחשב לוח הראשון עבד על בסיס מערכת הפעלה DOS, ובעזרת תוכנה בה התבצע זיהוי כתב יד. מחירו היה $2370.

עקב משבר פיננסי אליו נכלאה חברת  GRiD אחר פיתוח-  GRiDPAD כושל (מבחינה כלכלית) היא מכרה מניותיה לחברת Tandy. הנהלה חדשה של Tandy, אשר התחלפה באותו זמן סגרה את הפרויקט והפסיקה פיתוח מחשבי לוח.

אך Jeff Hawkins דבק ברעיון שלו ויסד חברה משלו- Palm Computing.

 

פיתוח שני של קלט כתב יד היה למחשב Newton מחברת Apple. האומנם Newton לא היה כישלון כלכלי נוסף, אך פיתוחיו הופסקו במהירה. במציאות מחשב לוח זה ביצע תפקיד רע, כי קלט כתב וזיהוי שלו במכשיר היו גרועים. כך גם המשתמשים לא אהבו את הרעיון (הלא בהיכרך גרוע) של קלט מידעי מסוג זה.

 

באותה תקופה Jeff Hawkins שינה גישתו שהייתה- פיתוח כתב יד כגישה עיקרית של עבודה עם מחשב, לגישה של מחשב ובו קלט כתב יד היא פונקציה נוספת. בדרך זו בשנת 1996 נוצרו פיתוחים ראשונים של מכשירי Palm. Graffiti של Hawkins  הפך לפשרה בין גודל של מכשירים אלו וחוסר אמצעי קלט הרגילים.

 

בשנה 1997 דיק בראס בא לביל גיטס  עם אב-טיפוס של מחשב לוח עשוי עץ. ביל אהב את הרעיון, כך גם הקציב שישה מהנדסים הטובים של החברה למטרת  פיתוח של מחשב לוח.

מרגע זה לתפקידו של דיק בראס היה פיתוח טכנולוגיה חדשה במחשבים, חידוש רעיונות שהיו מובנים במחשבי Apple Newton ו"שיקום" של חשיבה חיובית לגבי קלט כתב יד בקרב משתמשים פוטנציאליים. במילים אחרות מחשב לוח זה היה אמור לזהות כתב יד רגיל של אנשים שונים עם כל הייחודיות שבכתבים שונים. בסופו של דבר התגבשו שתי גישות דומות מחשבי לוח- Tablet PC       ו-Mir, אשר למעשה מהוות בסיס למכשירי דור חדש.  שנת 2001 יצא לאור אבטיפוס פעיל ראשון של טכנולוגיה זו, ובמיידי הוא הפך ל"מזכיר אלקטרוני" האישי של ביל גיטס. אבטיפוס של Tablet PC (חברת Acer), ביל לוקח איתו לכל ישיבות ופגישות עד עצם היום הזה.

 

7 לנובמבר שנת 2002- תשעה יצרנים מובילים בתחום מחשבים התחילו לייצר מכשירים על בסיס גישה של Tablet PC. לאומת זאת חברות IBM, Samsung, Intel ו3Com נחשבות לחברות שמתייחסות בצורה סקפטית לכל העניין של Tablet PC. הסיבות לכך מפורטות בהמשך.

 

חברת IBM נכשלה בפיתוח מחשב לוח בשם IBM ThinkScribe. לIBM ThinkScribe  היה מסך, מקלדת רגילים, אשר היו מחוברים בצורה המאפשרת לעבוד איתו בתור לפטוף רגיל ובתור מחשב לוח.

במצב פרוס ThinkScribe הפך ל TransNote והיה למכשיר שטוח (הדומה ומדמה פנקס).

למרות הערכות ועניין רב שמכשיר זה רכש בקרב צרכנים פוטנציאליים המכשיר לא הצליח מבחינה כלכלית.
לאחר הערכות חברת Intel הגיע למסקנה ש Tablet PCלא יצליח להתחרות עם מחשבי לוח רגלים. הסיבה העיקרית לכך היא מחיר גבוהה. בסופו של דבר Intel מקדמת מערכת פיתוח של עצמה.  המערכת הינה על בסיס מעבד StrongARM SA-1110, ובעלת תוכנות אינטרנט בראוזינג מיוחדות.Intel הציגה את המכשיר בכנס IDF בעיר סאן- הוס שנת 2002.

חברת 3Com גם ניסתה לקדם מחשב לוח הדומה ל Tablet PC, אך נכשלה מבחינה כלכלית.

חברת Samsung  לאומת זאת  לא אהבה את רעיון פיתוח Tablet PC, בגלל מיימדים קטנים יחסית של שוק פוטנציאלי. למעשה Samsung  פיתח אבטיפוס למחשב לוח משלה, אך לא הוציא אותו לשוק.

 

מכשיר Slim Top Pen Tablet של Sony זה הוא בינתיים מחשב לוח "היחיד" שהצליח בשוק (מבחינה כלכלית). Slim Top Pen Tablet הינו לפטלף עם אפשרויות מורכבות, המיועד לעבודה   עם מידע גרפי מסוגים שונים. בהתחלה מכשיר לא היה אמצעי קלט כתב יד. למעשה  Sony תומכת במגמת Tablet PC ובקרוב עומדת גם להוציא אחד כזה.


 
מחנה תומכי  Tablet PC רחב יחסית, מספיק לציין כמה שמות ומתוכן Acer, Toshiba, Sony, Fujitsu, NEC, Siemens, Hewlett-Packard, ושורת יצרני לפטופים טאיוואניים.

 

אלמנט לא לחזור על טעויות של חברות שפיתחו מכשרים "דומים" לTablet PC ונכשלו, Microsoft ניסח שורת דרישות אל החלק המכשורי של Tablet PC.

 

חלק מהדרישות של Microsoft אל החלק המכשורי של Tablet PC:

  • קלט צריך להתבצע רק ע"י סילוס  (עט) ובשום פנים ואופן לא ע"י כף יד. קשה לדמיין ובמיוחד לבצע כתיבה על גבי מסך בלי להניח עליו יד.
  • בדיקת מקומו של סילוס אל המסך צריך להתבצע בתדירות לא פחותה מ100-133 גרץ בשנייה, הדבר יאפשר לזהות תנועות בדיוק רב וגם לעבוד ללא בעיות ברוב תוכנות ומשחקים בפרט.
  • יחד עם זאת דיוק נקודת (פיקסל) הצבעת סילוס על המסך צריך להיות  עד 3 מ"מ. ז"א הסטייה המקסימאלית (טעות) של פיקסל שהצביעו עליו מפיקסל שצריך להצביע עליו לא יעלה על 3 מ"מ.
  • רזולוציה של פנל מגע צריך להיות פי 5 מזו של מסכי LCD.
  • אלמנט שמשתמש יוכל לעבור ממצב עבודה רגיל (רזולוציה: 1024?768) למצב עבודה של מחשב לוח  (רזולוציה: 768?1024) הוא לא יצטרך לעשות RESTART למערכת הפעלה, כך גם לגבי חיבור וניתוק של התקנים שונים של Tablet PC, אמצעי קלט ותחנת-דוק (תחנת עגינה).
  • שורת דרישות בתחום סיפוק חשמל. לדוגמה, זמן מעבר למצב "שינה" לא צריך לעלות על 5 שניות וזמן פעילות המחשב, במצב סיפוק חשמל מקסימאלי, חייב להיות יותר מ72 שעות. לכן אם מישהו שכח מחשב לוח דלוק במשרד ויצא לחופשה בסוף שבוע לא יעבד מידע חשוב.

 

מימוש מחשב לוח

 

 מחשב לוח אפשר לממש בשתי דרכים:

1.      מחשב לוח דומה ללפטוף, אך בעל מסך שניתן לסובב ולקפל.

2.      מחשב לוח בעל מקלדת מתחברת.

במקרה הראשון מכשור (חומרה) תמוקם בבסיס המכשיר, כמו בלפטופים. במקרה שני מכשור (חומרה) תמוקם מאחורי המסך. בשני המקרים מומלץ  להשתמש במכשור חוץ (לא מחובר סטטי לגוף המחשב) המתחבר למחשבי לוח בצורה אופציונלית, אלמנט להקל במשקלו.

 

 

             מימוש תוכנה

 

Windows XP Tablet PC Edition הינה מערכת הפעלה עליה עובד Tablet PC. Windows XP Tablet PC Edition הינה פיתוח של Windows XP. במבט ראשון עלWindows XP Tablet PC Edition בולט אייקון ליד כפתור Start - Input Panel. בפנל זה ממומשים כל אמצעי הקלט- החל מקלט קולי, ממקלדת עד לקלט כתב יד.

קלט כתב יד הוא המעניין ביותר מבין כל הקלטים ב Tablet PC. Windows XP Tablet PC Edition בעל יכולות זיהוי כתב יד הטובה להיום. יכולת זו אצל Tablet PC עולה על יכולותם של כל סוגי מחשבי לוח. ב Tablet PC מודול זיהוי כתב יד שיכול לעבד אף בכתיבה מהירה, ואפילו בלי תיאום מוקדם לכתב ספציפי. ה"תשלום" עבור זה- דרישות בסיס מכשורי גבוהות (חומרה).

 

דוגמה, מחשבים שמשתמשים במעבד Crusoe זוכים לביקורת רבה, בגלל מהירות זיהוי כתב יד נמוכה. אגב, ברוב מחשבי לוח שבבסיסם עומד מעבד Pentium III זיהוי כתב יד עובד יציב, אך לא אידיאלי. משתמש צריך ללמוד לכתוב בצורה יחסית ברורה, מה שקשה לבצע, במיוחד כאשר מחזיקים את המכשיר ביד. דיו מספרי הוא הפורמט העיקרי במחשבי לוח, למרות שברובם  קיימת גם מקלדת. קלט כתב יד לא מיועד להכנסת כמות גדולה של מידה (בעזרת מקלדת מהר ונוח יותר), הוא שימושי בזמן כתיבת הערות. הערות אלו נשמרות גם כמידע גרפי בלתי מזוהה וגם כטקסט רגיל.

Windows Journal זה הוא מרכיב תכנותי החשוב ב Tablet PC. Journal מאפשר לעבוד עם מחשב לוח כעם פנקס רגיל. ובו קיימים טושים, עפרונות, מחקים, מרקרים מרובים (בסוגי סילוסים- "העטים" רבים אף יש כפתורים שמשנים תכליתם מעפרון למחק ). Windows Journal מאפשר למשתמש ליצור הערות בכתב יד (התכלית המרכזית שבו), לזהות אותם, להעביר לתוכנות אחרות (לדוגמה, MS Word), לשנות מיקום קטעים שבהערות. עבודה בפנקס רגיל מדומה די בנוחיות.

 04-01-04 / 22:56  עודכן ,  25-12-03 / 13:00  נוצר ע"י יעקב פינקלשטיין  בתאריך 
 מחשבי כים תעשייתיים - הקודםהבא - שימושים 
תגובות הקוראים    תגובות  -  0
דרכונט
מהי מערכת הדרכונט?
אינך מחובר, להתחברות:
דוא"ל
ססמא
נושאי לימוד
חיפוש  |  לא פועל
משלנו  |  לא פועל
גולשים מקוונים: 3