מודמים ישנים יותר לא מבחינים כלל בין הקווים האנלוגיים והקווים הדיגיטליים ויבצעו את שתי המרות הקצה (גם המודם המקבל וגם המודם השולח) מהאות האנלוגי לאות הדיגיטלי וההפך. מודם של 56K פותח במיוחד בכדי לנצל את הקווים הדיגיטליים. מאחר והקווים בין ספק האינטרנט לבזק הם דיגיטליים, המודם מצידו של ספק האינטרנט פטור מלבצע את ההמרה על הקו מנתונים דיגיטליים לאנלוגיים (לאפנן ולגלות - כי המידע נשאר דיגיטלי) אל המשתמש. דבר שמקטין את רמת השגיאות בשיחה ומאפשר העברת מידע בכיוון זה (downstream - מהספק אל המשתמש) בקצב של 55Kbps עד 58Kbps.
למרות שקיים מודם אנלוגי 56K, המהירות המקסימלית שאליה ניתן להגיע על קווי הטלפון באמצעות מודם זה היא 53K בתנאים אופטימליים. לרוב מהירות החיבור נמוכה יותר, היות והיא תלויה באיכות הקו ועומדת על קצב של 45Kbps – 50Kbps .
תחילה יש להבהיר ששמו של מודם זה מטעה, שכן הוא אינו מבטיח קצב מהירות מקסימלי של 56K. הסיבה שבגללה המודם נקרא 56K היא משום שכך נקראה הטכניקה של תקשורות דיגיטליות שכיחות בכל העולם.
אם כן מדוע למרות היותו מודם 56K, לא ניתן להגיע לקצב זה?
מודם זה, כמו שאר המודמים האנלוגיים האחרים, מעביר מידע על רשת קווי הטלפון שמשמשים אותנו לדיבור בטלפון. בעבר תשתית זו היתה בעיקר של קווים אנלוגים. היום יש יותר ויותר קווים דיגיטליים, בעיקר בין ספק התשתית (בזק) לספק האינטרנט. עם זאת קיימות מספר סיבות שיכולות להאט את קצב הגלישה כגון:
הנחתה - ככל שהאות המשודר עובר מרחק רב יותר, כך הוא נחלש.
להגיע בשלמותם. במקרה זה, המודם המקבל יבקש העברה חוזרת של השידור
האחרון.
מודם של 56K פותח במיוחד בכדי לנצל את הקווים הדיגיטליים ובכך מאפשר קצב מהירות גדול יותר בזכות שתי סיבות:
1. הקווים הדיגיטליים גם הם מושפעים מרעשים על הקו אך רגישים פחות מהקווים
האנלוגיים. פחות רעשים על הקו גורר שיהיו פחות שגיאות ופחות שידורים חוזרים
של הנתונים אל המודם המקבל.
2. מאחר והקווים בין ספק האינטרנט לבזק הם דיגיטליים, המודם מצידו של ספק
האינטרנט פטור מלבצע את ההמרה על הקו מנתונים דיגיטלים לאנלוגים
(לאפנן - כי המידע נשאר דיגיטלי) אל המשתמש. דבר שמקטין את רמת השגיאות
בשיחה ומאפשר העברת מידע בכיוון זה (downstream - מהספק אל
המשתמש) בקצב של 55Kbps עד Kbps58.
למרות שמבחינה תיאורתית, בתנאים אופטימליים של הקו, ניתן לקבל קצב הורדה של 55Kbps עד 58Kbps, הרי שמבחינה מעשית זה לא אפשרי. המהירות המקסימלית אליה ניתן להגיע במקרה זה היא של 53Kbp, זאת משום שלמרות שרוב התקשורת מבוססת על הקווים הדיגיטליים, עדיין קיימים קווים אנלוגים בין בזק לבית המשתמש שמוגבלים למהירות של 53Kbps. המהירות הממוצעת עומדת על 45Kbps עד 50Kbps ולעיתים בגלל הפרעות על הקו יכול להיווצר מצב שלא נרגיש בהבדל בין מודם 56K למודם 33.6K.
קצב ההעלאה, בהעברת מידע ממחשב המשתמש אל ספק האינטרנט, איטי יותר מקצב ההורדה (שמסוגל להגיע עד ל- 56Kbps) ויכול להגיע עד למהירות של 33.6Kbps. הסיבה להבדל בין מהירות ההעלאה למהירות ההורדה היא שבהורדת נתונים (מהספק אל המשתמש) נחסך שלב האפנון היות וקווי הטלפון לספק דיגיטליים. לעומת זאת, בזמן העלאת נתונים ממחשב המשתמש אל הספק שלב האיפונן קיים מאחר וקווי הטלפון למשתמש אנלוגיים (הלולאה המקומית). המרה זו מדגיטלי לאנלוגי גורמת למעשה להאטה בקצב העלאת הנתונים ומאפשרת קצב מקסימלי של 33.6Kbps.
בתחילת דרכו של מודם 56K היו שתי טכנולוגיות של מודם 56K וציודי רשת:
X2 .1 מחברת US Robotics - 3Com .
2. K56flex מחברת Rockwell.
שתי הטכנולוגיות עבדו לפי אותו הרעיון רק שאופן ביצוע הקידוד בהמרה מאנלוגי לדיגיטלי וההפך היה שונה ולא תואם בין שתי הטכנולוגיות. לכן בכדי לקבל קצבי גלישה אופטימליים היה צורך לתאם את סוג הטכנולוגיה שלפיו עבד המודם האנלוגי מול ציוד הרשת של ספק האינטרנט אליו היינו מתחברים. דבר זה היה מגביל את אפשרויות הבחירה בין הספקים השונים.