זו לא פנטזיה עתידנית, שתגיע רק כשלנינים שלנו יהיו נכדים - הבתים עוברים מהפכה, חלקה מתרחשת כבר היום: מכשירי החשמל בבית מתחברים לרשת עם אפשרות שליטה מרחוק. בלוקים וציפויים מתקדמים מבודדים מפני קור וחום. הורים יצפו בילדיהם ממקום העבודה. והכי חשוב: כבר לא צריך לריב, מי יוריד את הזבל למטה .
שום עתידן המכבד את עצמו לא יעז להתנבא כיצד ייראו הבתים של המאה הבאה, המאה ה-22, שכן אין שום אפשרות לנבא טכנולוגיות עתידיות מעבר לטווח של 30 שנה. לעומת זאת קל הרבה יותר להעריך כיצד ייראו הבתים של העשור הבא, שכן הטכנולוגיות שלהם קיימות כבר היום, אם כי השימוש בהן אינו נפוץ - בין היתר בשל עלותן הגבוהה. במשך הזמן, כאשר הטכנולוגיות האלה יוזלו, נראה אותן יותר ויותר בבתים שלנו. בעזרת המומחים של מרכז הבנייה הישראלי, שבו מציגות יותר מ-180 חברות העוסקות בתחום הבנייה, יוצגו כאן טכנולוגיות אחדות שיאפיינו את הבית של העשור הבא, ואשר קיימות כבר היום:
מערכות הבית החכם: להדליק את האורות מניו-יורק
כאשר מדברים על בית חכם, מתכוונים בעיקר על האפשרות לשלוט באמצעות מערכת בקרה מרכזית על כל מערכותיו: פתיחה וסגירה של תריסים, של תאורה, של דוד חשמלי, של מיזוג האוויר, של שער חשמלי, של ברזי מים, של מערכת ההשקיה ועוד. על מערכת הבקרה המרכזית אפשר לפקח מהבית או מרחוק (למשל באמצעות הטלפון או האינטרנט) או שניתן לתכנתה לפעולה אוטומטית מראש (כך, למשל, ניתן לתכנת מראש הדלקה וכיבוי של מנורות, מה שמקנה רושם של בית שוקק פעילות, גם אם כל דייריו נמצאים למעשה בחו"ל). המחירים: החל מ-20 אלף שקל.
במגדלי נאמן של חברת אזורים בתל-אביב יש כבר אלמנטים מסוימים של בית חכם: באמצעות טכנולוגיה חדשנית של סימנס, המבוססת על רשת מתח נמוך, ניתן לשלוט מרחוק על כל מערכות החשמל בדירה. למשל, ניתן להדליק או לכבות את מערכות החשמל הביתיות מהמכונית או אפילו בהוראה טלפונית מניו-יורק.
בידוד תרמי: בלוקים מתכתיים עם בועיות אוויר
בפיתוח נמצאים חומרי בנייה חדשים שהם קלים מאוד, אך קשים ומבודדים. מדובר, בין היתר, בבלוקים מתכתיים, המכילים בועות אוויר רבות. מדובר בטכנולוגיה שפותחה עבור כלי-טיס חדשניים, אך יהיו לה יישומים מרחיקי לכת גם בענף הבנייה.
בתי העתיד גם יזכו לציפויים חדשניים - בעיקר לגגות ולחלונות - שיחזירו את קרינת השמש ויצמצמו במידה משמעותית את התחממות המבנה. עוזי זהרוני, מנהל המכירות של חברת אל סורג, המתמחה בשיווק וביישום של יריעות ציפוי מתקדמות לשמשות, המיוצרות במפעל קטלב של קיבוץ חניתה, אומר כי יריעות הציפוי משפרות את הביצועים של הזכוכית הבידודית ושל שמשות האנטי סאן. כמו-כן הן נחשבות לאלמנט בטיחותי, שכן במקרה שהשמשה נשברת, הן מונעות פיזור של רסיסים.
לדבריו, הזכוכית הרגילה אינה מסננת את קרינה אינפרה אדומה, המתורגמת בחלל הבית לאנרגיית חום. רבים טועים בחושבם שהתקנת צילון מפחיתה את החום. האמת היא שצלון או וילון אומנם מונעים חדירת אור, אך אינם מפחיתים את התחממות החדר. יריעת הציפוי אל סאן מודבקת על החלון ומאפשרת להפחית את הטמפרטורה בחדר עד 7 מעלות צלזיוס במקרה של קרינת שמש ישירה.