» נושאי לימוד
» נושאי לימוד
יום שבת 23 בנובמבר 2024
רקע על נגישות בישראל
דף ראשי  רקע על נגישות בישראל גרסה להדפסה

רקע על נגישות בישראל


 

רקע כללי

אוכלוסיה גדולה מאוד של אנשים בעלי מוגבלויות בישראל מתקשה להשתמש ברשת האינטרנט משום שאין לה גישה קלה אליה, בין אם מדובר בקושי פיסי להשתמש במחשב עצמו ובין אם בעובדה שהאתרים עצמם אינם ידידותיים לבעלי מוגבלויות: הטקסט קטן מדי, הניווט באתר לא ברור, נעשה שימוש בצבע להעברת מידע וכד'.

 

נראה כי בישראל לא מכירים עדיין בחשיבות הנגישות באינטרנט: אתרים נגישים באופן חלקי או מלא, כמעט שאינם קיימים בישראל וחסרה חקיקה מחייבת.

כניסה לפרוטוקולים של ועדות הכנסת מראה כי הדיון נמצא רק בראשיתו .אנו מביאים פה פרוטקול של ועדת הכנסת (23/10/2001) בראשותו של ח"כ מיכאל איתן.

 

 

מה בכל זאת נעשה בארץ?

ישנן קבוצות שונות העוסקות ברעיונות ראשוניים כדי להתחיל להעלות את כל הענין של נגישות לנכים לידי מודעות הציבור והמחוקקים, אחד מהם היא קבוצת המשימה של איגוד האינטרנט הישראלי, בהנהלת נאוה גלעד, העוסקת במכלול ההיבטים לקידום נגישות לאתרי אינטרנט לבעלי מוגבלויות. בקבוצה חברים ארגונים וגופים רבים: העמותות נגישות ישראל, בזכות וסנונית, המרכז הטכנולוגי חינוכי ואורט ישראל,אונ' י-ם-מרכז על"ה, מכון קרטן, נציבות שיוויון זכויות וחברות המפתחות טכנולוגיה מסייעת לנגישות במחשב וברשת.

בתחילת שנת 2002 גיבש הפורום המוביל את הפרוייקט "נגישות באינטרנט" במסגרתו הועלה לאויר אתר אינטרנט העוסק בנושאי הנגישות לאינטרנט וההתמודדות עם הבעיה. בשלב ראשון, מציג האתר את הסטנדרטים בעברית להנגשת אתרים, פורום לתקשור ודיונים בסוגיות נושא ההנגשה, רשימת מומחים, חברות ותוכניות בתחום. עוד באתר: טיפים מקצועיים לכיצד הופכים אתר ל"נגיש", הפניות לאתרים ומאגרי מידע הקשורים לנושא בארץ ובעולם, הנחיות לקבלת תקן "אתר נגיש" על פי כללי W3C - הקונסורציום הבינלאומי לפיתוח הסטנדרטים באינטרנט. בשלב שני יתווספו לאתר קורסי הכשרה וירטואליים - כיצד להנגיש אתרי אינטרנט, נושא הנמצא כיום בשלבי פיתוח על ידי צוות עמותת סנונית - לקידום החינוך המתוקשב, השותפה לפרוייקט. עוד יוצג בשלב זה הנוהל והפרוצדורה לקבלת תו תקן של איגוד האינטרנט הישראלי לאתרים נגישים. האתר החדש, העוסק בפרוייקט נגישות באינטרנט, נבנה ומנוהל ע"י גדעון זיילר מתאם פרוייקט נגישות באינטרנט, בשיתוף עם אורט ישראל.

 

 

מצב משפטי כללי

שלושה חוקים עיקריים מסדירים היום את נושא הנגישות לאנשים בעלי מוגבלויות:

1)  חוק התכנון והבנייה, התשכ"ה 1965

החוק קובע כי מבני ציבור אשר ניבנו לאחר 1972, צריכים להיות סידורי נגישות לאנשים עם מוגבלויות. אם לא הותקנו סידורי נגישות כנדרש, הוועדה המקומית לתכנון ובנייה תורה לבעלים להתקין את הסידורים. לא נענה בעל הבניין להוראה, הרי הוא עובר עבירה פלילית לפי החוק. הסדרי הנגישות קבועים בתקנות התכנון והבנייה...

 

2) חוק הרשויות המקומיות (סידורים לנכים),התשמ"ח-1988

קובע כי רשויות מקומיות חייבות לפעול להמנמכת מדרכות בצמתים ובמעברי חצייה באופן שיאפשר לאנשים המתניידים בכסאות גלגלים לחצות את הכביש באופן עצמאי . עוד הם חייבות לפעול להסרת המכשולים ממדרכות, באופן שישאיר מקום על המדרכה למעבר של אדם בכסא גלגלים.

3) חוק הקלות לחרש, התשנ"ב 1992

מטיל חובה על רשות השידור, הטלוויזיה הלימודית, הרשות השניה לטלוויזיה ולרדיו והמועצה לשידורי כבלים לקבוע כי לפחות רבע משידוריהם, שאינם משודרים בשידורי חי, יהיו כתוביות בעברית - בשידורים בעברית, וכתוביות בערבית - בשידורים בערבית . וכן כי לפחות תכנית חדשות אחת בשבוע תלווה בתרגום לשפת הסימנים.

 

מהחוקים הקיימים ניתן לראות שאין כלל התייחסות לכל הנושא של נגישות לבעלי מוגבלויות באינטרנט, אין קריטריונים מסודרים על פי חקיקה לאתרים ממשלתיים, וגם אם נעשה משהו בנידון זה רק בגלל רצון טוב ולא עקב חוק. בשנת 1996 קמה ועדה לבחון את המצב של הנגישות בישראל ומעיון בממצאי ומסקנות הועדה אין ולו התיחסות אחת לכל הנושא של הנגישות באינטרנט.

 15-12-03 / 23:12  עודכן ,  21-09-03 / 13:48  נוצר ע"י יואל דורף  בתאריך 
 תרחישים של מוגבלויות שונות - הקודםהבא - כיצד לעמוד בתקני הנגישות 
תגובות הקוראים    תגובות  -  0
דרכונט
מהי מערכת הדרכונט?
אינך מחובר, להתחברות:
דוא"ל
ססמא
נושאי לימוד
חיפוש  |  לא פועל
משלנו  |  לא פועל
גולשים מקוונים: 7