על מנת לבחור את המערכת הדרושה לנו עלינו לאבחן עבורנו או עבור מי שמזדקק למערכת שכזו את נקודות התורפה והכשל בהן אנו נאלצים "להשקיע" זמן רב במהלך היממה וכאלו שאם יתבצעו עבורנו באופן אוטומטי ייחסך מאיתנו אותו זמן יקר.
נקודת המוצא היא שליטה על מערך התאורה, תריסים, מערכות אודיו וידאו, מכשירי חשמל ביתיים ומערכות האזעקה. אלו הדגשים העיקריים בהם יתמקדו המערכות הבסיסיות וכמובן שניתן לפתחן עד לרמת חיפוש פריטים קטנים שנעלמים ברחבי הבית (ראה הקדמה).
מערך התאורה - שולטת בעוצמת האור בהתאם לפעילות המתבצעת . לדוגמא: אורות עמומים עבור ארוחת ערב שקטה , או בחדרי הילדים לפני השינה. אור בהיר וחזק באירועים חגיגיים וכו'.
מערך התריסים והוילונות - תשלוט בשעות הפתיחה (מעט לפני שמגיעים הביתה לצורך אוורור,בבוקר כשמתעוררים וכו') והסגירה ( לפני שעוזבים את הבית או בלילה לפני השינה) , ובכך תחסוך את ההתרוצצות בבוקר על מנת לוודא שהבית אכן סגור.
מערכות אודיו וידאו - תדאג לסוג המוזיקה החביבה עלינו ותתאים את עצמה לשעות היום ולפעילות שמתרחשת בזמן נתון : שעת ההשכמה,אירוע חברתי,בזמן ניקיון וסידור הבית וכו' , על פי רצון המשתמש.
מכשירי חשמל ביתיים – מכשירים רבים המיוצרים כיום כבר מותאמים לשליטה על ידי מערכת "הבית החכם" אך מתכנני המערכת דאגו ליכולת שליטה מרכזית גם למכשירים חשמליים שלא יועדו לכך מלכתחילה.
מערכות האזעקה – שאחראיות על הפעלת האזעקה בצאתנו מהבית או בשליטה מרחוק ולניטרולה על פי מזהה ייחודי של בעלי הבית (קול,מראה או קוד סודי).